dinsdag 4 februari 2014

Maak van je boerderijtuin een lust en geen last

Vaak is de boerderijtuin stukken groter als de tuin bij een stadse woning. Allereerst is er het erf met daarbij een siertuin, moestuin boomgaard en weilanden. Wanneer mensen vanuit "de stad" in het landelijk gebied op een boerderij gaan wonen hebben zij wel ideeën over hoe zij de inrichting van hun nieuwe woonstek willen hebben. Vaak lijkt dit idee dan op een vergrootte stadstuin. Mijn gedachte is dat dit niet leidt tot een juiste landschappelijke inpassing in het buitengebied. Voor de boerderijbewoner is er echter nog een groter euvel. Een "stadse tuin" in het buitengebied vergt enorm veel tijd omdat het vaak de afmetingen heeft van een park. In het ontwerp moet er dus wel degelijk nagedacht worden over hoe het onderhoud in de toekomst zal gaan plaatsvinden. Wanneer dit onderhoud door de bewoners zelf gedaan wordt is het fijn,

wanneer men een keer geen zin of tijd heeft om dit op zich te nemen, dat het ontwerp niet in elkaar zakt.

Intensief - extensief
Probeer zoveel mogelijk een indeling te maken waarbij rondom de woning de meest intensief te onderhouden tuinonderdelen komen. Denk hierbij aan de siertuin met bloemen en een gazon. Wanneer je niet over een automatische grasmaaier beschikt, bedenk dan dat een groot gazon veel onderhoud vergt. Ook de moestuin vergt veel en regelmatig aandacht. Sta stil bij het feit dat een traditionele moestuin in de winter niet altijd het fraaiste onderdeel is. Dit kun je trouwens met een inventief ontwerp wel naar een hoger niveau tillen.
Landschappelijke elementen
De indeling van een boerderijtuin van intensief naar extensief biedt veel mogelijkheden voor natuurlijke elementen. Denk hierbij aan paddenpoelen, hakhoutbosjes, houtsingels, een vogelbos, bloemenweiden, een hoogstamboomgaard en dergelijke. Deze landschappelijke elementen bieden een habitat voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Het wil echter niet zeggen dat deze elementen geen onderhoud nodig hebben. Wel is het zo dat wanneer het onderhoud op een vakkundige manier geschiedt dit binnen de perken te houden is. Dat het juist niet zo aangeharkt is als de siertuin verhoogt de charme en de ecologische waarde van deze elementen.

www.plancompagnons.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten