zaterdag 1 februari 2014

Start van een blog over boerderijtuinen

Vandaag is een speciale dag voor me. Als tuin- en landschapsarchitect wil ik mijn ervaringen over het ontwerpen en realiseren van boerderijtuinen met de lezers delen. Het is de bedoeling dat er regelmatig artikelen verschijnen uit de praktijkervaringen met boerderijtuinen. Hoe vaak de artikelen verschijnen is nog niet duidelijk. Het streven is om dit wekelijks te doen. Er zullen altijd afbeeldingen, illustraties of foto's aan het artikel toegevoegd worden om de tekst te verhelderen.

Vanochtend ben ik langs gegaan bij de uitvoering van een boerderijtuin die in 2012 is ontworpen en nu wordt gerealiseerd. Ik merk dat iedereen die erbij betrokken is veel voldoening krijgt van het resultaat van dit soort projecten.
Het gaat om een boerderijtuin bij een gebouw dat in 1939 is gerealiseerd. Op het terrein van circa 1,2 hectare stond slechts één boom. Deze boom moest wijken omdat juist daar de uitbreiding van de woning is gepland. In samenspraak met de nieuwe bewoners hebben we gekozen voor een natuurlijke inrichting waarbij de privacy van het terrein wordt verbeterd en het uitzicht wordt benadrukt. Afgelopen winter zijn haast alle houtsingels en bomenrijen aangeplant. Er is een paddenpoel gegraven en de uitkomende grond is verwerkt in houtwallen. Op deze houtwallen is eikenhakhout aangeplant. Deze werkzaamheden zijn voor een groot deel gesubsidieerd door het Brabants Landschap.

Vanochtend is iemand langs gekomen van IVN om een uilenkast af te leveren (gesubsidieerd). Er komen steenuiltjes in het gebied voor en de omgeving is geschikt gemaakt om deze kleine roofvogel een habitat te bieden.

De plantwerkzaamheden zijn door de bewoners zelf uitgevoerd. Hierbij hebben zij hulp gekregen van familie en vrienden. Ikzelf ben ook bij deze werkzaamheden aanwezig geweest om de nieuwe bewoners aanwijzingen te geven om tot een goed resultaat te komen.

Volgende keer meer over dit project of andere interessante boerenerven, landelijke tuinen en/of boerderijtuinen.

Plancompagnons landschapsarchitecten bnt

2 opmerkingen:

  1. Wij zijn heel erg gelukkig met het prachtige ontwerp dat Plancompagnons heeft gemaakt voor onze boerderijtuin. Het ontwerp bevat alle elementen die je in een boerderijtuin wenst. De verschillende afdelingen (kamers) die het ontwerp heeft (boomgaard met hoogstam fruitbomen, paddenpoel, moestuin etc.) maakt het ontwerp spannend en verrassend.
    Met veel liefde en plezier bouwen we zo aan ons eigen paradijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je reactie! Nu de beplanting bijna is aangeplant gaat het echte genieten van je boerderij beginnen. Het start met de lente wanneer de eerste kruiden, padden en zangvogels komen. Tevens komt voorzichtig de beplanting uit de grond met een tweede schot na de langste dag. Het wordt helemaal feest wanneer de eerste steenuil in jullie nestkast beland!

    BeantwoordenVerwijderen